Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów

2013-12-08
  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 25m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 25m

Szybka i smaczna propozycja na sałatkę. Połączenie suszonych pomidorów i rukoli zawsze świetnie do siebie pasuje, jako dodatek i urozmaicenie proponuje owoce takie jak: gruszka, winogron, melon też się może sprawdzić w tej roli. Pasuje zarówno na spotkanie, imprezę domową jak i dodatek do obiadu. Smacznego :)

Składniki

  • 100 g umytej świeżej rukoli
  • 10 sztuk pomidorów suszonych
  • pestki dyni lub ziarna słonecznika (5 łyżek)
  • parmezan lub grana padano
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • musztarda
  • czosnek
  • dwie gruszki
  • szynka parmeńska
  • opcjonalnie winogron, gorgonzola
  • olej z pomidorów suszoych

Przepis

Krok 1

Przygotowanie sosu: 2 ząbki czosnku rozcieramy, dodajemy 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Na niewielkiej ilości oliwy rumienimy pestki dyni.

Krok 3

Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach.

Krok 4

Rukolę rozłożyć na szerokim talerzu. Poukładać pomidory suszone, drobno pokrojoną gruszkę, posypać ziarnami dyni oraz płatkami parmezanu. Jeśli chcemy, można dodać również szynkę parmeńską, gorgonzolę lub połówki winogronu. Na koniec polać sosem.

Krok 5

Smacznego! :)

Komentarze do przepisu

Komentarze
Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń ten przepis

3 razy oceniono ten przepis

723 odsłon

Powiązane przepisy:
  • DSC_1823

    Sałatka z awokado i melona

  • DSC_1392

    Quiche z łososiem i suszonymi pomidorami

  • 2013-12-29 21.22.01

    Sałatka z porem i ananasem

  • DSC_1343

    Ciabatta z pesto z suszonych pomidorów, kaparów oraz serem camembert

  • DSC_0266

    Placki z dyni

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

Login

Lost your password?